US-Präsident Barack Obama stößt auf seinen italienischen Staatsgast an.

© APA/AFP/YURI GRIPAS

State Dinner
10/19/2016

Obamas letztes Abendmahl

Barack Obama empfing Dienstagabend den italienischen Ministerpräsidenten Matteo Renzi zu seinem Final State Dinner.

von Anita Kattinger

In drei Wochen wählen die USA den 45. Präsidenten der Vereinigten Staaten von Amerikader KURIER berichtet über den Wahlkampf in einem eigenen Blog. Für den aktuellen Präsidenten, Barack Obama, hieß es gestern Abend bei seinem letzten Staats-Dinner Abschied nehmen von der Rolle des Gastgebers internationaler Gäste. Um die Verbundenheit mit Italien zu zeigen, luden Barack und Michelle Obama den italienischen Ministerpräsidenten Matteo Renzi und seine Ehfrau Agnese Landini ins Weiße Haus. Gwen Stefani sorgte für die musikalische Unterhaltung, der amerikanische Koch Mario Batali, der hinter den New Yorker Restaurants Babbo und Del Posto steht, sowie die italienische Feinkostfirma Eataly in New York betreibt, für das leibliche Wohl der Gäste.

So sah das präsidentielle Menü aus:

  1. Canapés: u.a. Fisch in einer süß-sauren Melanzani-Sauce, geröstete Feigen mit Pesto und pürierten Krabben.
  2. Pasta: Agnolotti, Teigtaschen gefüllt mit Süßkartoffeln, Muskatnuss, Petersilie und Salbei mit Käse.
  3. Gemüse nach Saison: Gebratener Butternuss-Kürbis, Chicorée, Kürbis-Schafskäse-Salat, beträufelt mit Cide-Vinaigrette.
  4. Fleisch als Hauptgericht: Now it’s time for the main dish, Filet mit Bresaola, Käse, Petersilie, Knoblauch und Crouton. Dazu ein extravagantes Brokkoli-Gericht.
  5. Dessert: italienischer Appfelkuchen mit Karamellsauce, Karamell-Stücken und Buttermilch-Creme.
  6. Jeder Tisch war mit Früchten wie Trauben, Gemüse und Schokolade-Maroni geschmückt.

Das vollständige Menü im Original-Wortlaut:

Prior to the meal, guests are offered an assortment of passed canapés made with fresh ingredients from Mrs. Obama’s final harvest of the White House Kitchen Garden. These appetizers include Hamachi Agrodolce with recently harvest eggplant, roasted figs with speck and herb pesto made from the garden’s cinnamon basil, crab cannolis with homegrown currant tomatoes, and grilled rosemary lamb with freshly picked rosemary.

The first course is a velvety pillow of paper-thin pasta stuffed with a puree of sweet potatoes, garnished with a hint of nutmeg and Italian parsley, and topped with browned butter and sage leaves. The dish is finished with grated Vella Select Dry Monterey Jack cheese from Sonoma County, California, which adds a tangy and salty layer that complements the sweetness of the dish.

The next course is a composed salad of roasted butternut squash topped with bitter chicory, preserved pumpkin, and shaved ewe’s milk cheese from New York. It is drizzled with a raw apple cider vinaigrette made with DaVero extra virgin olive oil from California. This dish captures the taste, color, and texture of the season.

The main course is a Beef Braciole Pinwheel, an Italian Classic with a twist. The prime tenderloin is cut and lightly pounded, then layered with Bresaola, Fontina Cheese, parsley, garlic, and Panko breadcrumbs. It is sliced and served atop broccoli rabe, and garnished with a horseradish gremolata, apple matchsticks, and arugula.

The plated dessert is a green apple crostata. A flaky and delicate pasta frolla crust is filled with a tender semolina batter and a lightly poached green apple. It is finished with a thyme caramel sauce, with thyme from the White House Kitchen Garden, and crunchy toffee crumble, and topped with a creamy quenelle of buttermilk gelato.

Our festive seasonal theme continues with "Celebrating Autumn’s Harvest", a handmade dessert creation served to each table. This treat highlights the fruits and vegetables of the season for both the United States and Italy. Made of chocolate and sugar, guests will enjoy a platter featuring a pumpkin, cornucopia, milk chocolate chestnuts, grapes, corn, pears, squash, tomatoes, peas, carrots, green peppers, and a beehive replica. The miniature pastry selections include a sweet corn crema and blackberry cup, a Concord grape chocolate leaf, orange and fig slices, a pumpkin cranberry tart, and tiramisu.

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